Wat voor psychotherapie bied ik
Als psychotherapeut en relatie- en gezinstherapeut bied ik zowel individuele therapie als gezins- en relatietherapie. Ik werk integratief, wat betekent dat ik in mijn behandelingen vanuit verschillende psychologiekaders werk. Hierbij stem ik af op het samenspel van jouw klachten, onderliggende patronen en relaties met jouw naasten. Met behulp van taal, (inbeeldings-)oefeningen, beelden/metaforen en soms opstellingen met voorwerpen, zoals dieren, poppetjes of stoelen leer je gevoelens, neigingen en signalen in je lichaam en de oorsprong hiervan te herkennen en te erkennen. Door hier in de veiligheid van de therapiekamer met aandacht en compassie naar te kunnen kijken, helpt dit om (oude) pijn en verdriet toe te laten en te verwerken en daarmee niet-werkende patronen te doorbreken. Deze technieken komen onder andere uit de EFT, de Schematherapie, EMDR en de Narratieve therapie.
EFT (Emotionally Focused Therapy)
Deze therapie uit het persoonsgerichte kader wordt veel gebruikt binnen de systeemtherapie, zowel in relaties als binnen gezinnen, maar ook binnen individuele therapieën. Het is gericht op het ontdekken, voelen en kenbaar maken van je eigen emotionele basisbehoefte (ook wel hechtingsbehoefte genoemd) in interactiepatronen met jezelf, je partner, je gezin en betekenisvolle anderen.
Schematherapie
Deze therapie komt voort uit een integratie van het psychoanalytisch, persoonsgerichte en cognitief-gedragstherapeutisch kader. Het is gericht op het ontdekken, het vinden van de oorsprong, het veranderen of doorbreken van negatieve patronen waarmee je hebt geleerd of hebt moeten overleven om met jezelf en de buitenwereld om te gaan. Het veranderen en/of doorbreken van deze patronen doe je met behulp van verschillende oefeningen, waarmee je gaat ervaren en verwerken wat er aan de basis ligt van deze patronen.
Narratieve therapie
Deze therapie heeft via Michel White z'n wortels gekregen binnen het systeemtherapeutische kader. Het gaat over het bewust worden van verhalen (narratieven), waarmee jij en de mensen om je heen de werkelijkheid
construeren en daarmee vaak ook in stand houden. Met name te dominante, negatieve of beklemmende verhalen kunnen daarmee zorgen voor stagnatie. Met behulp van de ruimte en de kracht van je verbeelding, nieuwsgierigheid en compassie voor jezelf en de ander, kunnen deze verhalen transformeren naar of plaatsmaken voor meer krachtige, positieve en daardoor meer helpende verhalen over jou, je gezin of je relatie(s).
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
Deze methode wordt veelal ingezet voor het verwerken van herinneringen aan voor jou ingrijpende gebeurtenissen, die je in het dagelijks leven nog steeds veel psychische klachten geven of hebben geleid tot een posttraumatische stressstoornis.
Wanneer in psychotherapie
Heb je last van psychische klachten die jou en/of je relaties met anderen in de weg staan, dan kan dat een reden zijn om in therapie te gaan. Vaak ga je hiervoor naar een psychotherapeut, als deze problemen al wat langere tijd bestaan of je vermoedt dat er sprake is van negatieve patronen of bepaalde persoonlijkheidsfactoren, die deze problemen in stand houden.
In de loop van ons leven ontwikkelen we hele bruikbare patronen, maar helaas vaak ook onhandige of zelfs schadelijke patronen. Deze laatste patronen ontstaan vaak door het ontwikkelen van diepe negatieve overtuigingen en/of bepaald gedrag als antwoord op behoeftes waarin we in onze opgroeigeschiedenis tekort zijn gekomen of als antwoord op nare gebeurtenissen, die we meemaken. Deze patronen hebben je toen misschien geholpen met “overleven”, maar mogelijk niet met het echt verwerken van de pijn of de heftige gevoelens, die hierbij zijn ontstaan.
Ook verlies van je eigen gezondheid of dat van een dierbare, verlies van een dierbare door dood of scheiding en het verlies van werk kunnen leiden tot stagnatie en psychische klachten dus een reden zijn voor psychotherapie.
Relatie- en gezinstherapie
Psychische klachten van een individu kunnen een relatie- of gezinsdynamiek flink uit balans brengen. En andersom kan een negatieve dynamiek die in je relatie of gezin is ontstaan ook juist psychische klachten geven of deze verergeren. Er is vaak sprake van een wisselwerking.
Dat kan een goede reden zijn om samen in therapie te gaan om samen deze dynamiek te onderzoeken en meer begrip, compassie en ruimte te creëren voor elkaars perspectieven en emotionele behoeftes.